[Istanbul Anıları IX] Gençlik Federasyonu’na Düzenlenen Operasyon

29. Mai 2014

Autor*in

lowerclassmag
Erdoğan yarattığı baskıdan taviz vermiyor ve polislerini devrimci mahallelere saldırtıyor.
jfoederation4
“Terörle mücadele timleri çatıdan ve pencereden içeri girdikten sonra plastik mermi ve gaz bombası atmaya başladılar ve sonra binaya girip önlerine gelen her şeyi paramparça ettiler. Dizüstü bilgisayarlarımızı yaktılar, odalarımızı dağıttılar ve hatta beslediğimiz muhabbet kuşunu boynunu kırarak öldürdüler. Sonra bizi karakola götürdüler ve dövmeye başladılar.” Bunları bize devrimcilerin güçlü ve Alevilerin çoğunlukta olduğu Okmeydanı’nın gençlerinden biri, Mustafa* anlattı.

Bir başka genç ise bana gaz kapsülü sebebiyle kafasında oluşan yarayı gösterdi. Türkiye’de polisin biber gazını, belli bir açıyla havaya atmak yerine gerçek mermi gibi hedef gözeterek insanların kafalarına atması sebebiyle oldukça yaygın rastlanan bir yaralanma türü bu. Bu durum geçen Haziran’da gerçekleşen Gezi Direnişi’nde pek çok ölümün yaşanmasına sebebiyet verdi.jfoederation1
Polis saldırısının etkilerinin hâlen görünür hâlde olduğu, kırık camlarla, etrafa saçılmış demir parçalarla ve yangın izleriyle dolu Gençlik Federasyonu’na bir ziyaret düzenledik. Geçen Pazartesi günü gerçekleşen polis baskını neredeyse her gün direnişin devam ettiği, Okmeydanı, Yenibosna, Küçük Armutlu, Alibeyköy ve Gazi Mahallesi’ni hedef almıştı.
Özellikle Soma katliamını takip eden birkaç hafta boyunca bu mahallelerde ciddi çatışmalar yaşandı. Kısa zaman önce iki kişi Okmeydanı’nda hayatını kaybetti. Bunlardan ilki bir cemevinde cenaze amacıyla bulunan ve polis tarafından gerçek mermilerle kafasından vurularak öldürülen Uğur Kurt idi, ikincisi ise gözünden gaz bombasıyla vurulan Ayhan Yılmaz idi.
Bunun üzerine kurumun binaları ve insanların evleri polis tarafından jfoederation3basıldı ve arandı. Bunlardan en ağır hasarı gören ise Gençlik Federasyonu binası oldu, istemeyen konuklara karşı oldukça iyi bir şekilde korunan beş katlı bir bina, ki bu istenmeyen konuklar burayı sık sık ziyaret ediyorlar. Gerçekleştirdikleri son operasyonlardan birinde polisler binanın duvarlarından birine büyük bir delik açtılar çünkü bu güvenlik önlemlerini aşmakta zorlanıyorlardı.
Bu sefer terörle mücadele timleri bu güvenlik önlemlerini aşamadılar. Çatıdan ve pencereden girdiler ve binayı “aradılar”. Bizler, polis tarafından aranan değil aslında yağmacıların baştan aşağı yok ettikleri bir yeri andıran binayı ziyaret etme şansı bulduk. Dolaplar baltalarla kırılmış, duvarlar ve camlar paramparça edilmiş ve hatta binada yangın çıkartılmıştı.jfoederation2
Pazartesi günü düzenlenen operasyon sonucunda onlarca gözaltı yaşandı. Erdoğan muhalefete karşı giriştiği “temizlik” operasyonunu yerine getiriyor gibi duruyor. Özellikle geçen seneki Gezi ayaklanmasından sonra oldukça popülerleşen radikal sol bu operasyonların nesnesi hâline geldi. Ayrıca bu operasyonlar çerçevesinde maskeli ve silahlı militanların mahallelerini korumak adına sokaklarda gezdikleri Okmeydani ve Gazi Mahallesi’nde kimi silahlar ele geçirildi.
– Willi Berg
*İsimler editörler tarafından değiştirilmiştir. 
Schreibe einen Kommentar Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert